در زندگی برای همه ما شرایطی پیش آمده است که گفته ایم از هفته بعد به باشگاه می روم. از اول هفته رژیم غذایی جدیدم را شروع می کنم و جملات این چنینی که به واسطه آنها انجام دادن یک کار را به تعویق می اندازیم. از این موارد به عنوان اهمال کاری یاد می شود.
در برخی موارد ممکن است خود شخص متوجه نباشد، اما گرفتار اهمال کاری شده باشد. اهمال کاری را می توان یک چالش دانست که بیشتر افراد حداقل یکبار گرفتار آن شده اند. مهم ترین نشانه و علامتی که اهمال کاری دارد به تعویق انداختن زمان انجام کارها است.
در چنین شرایطی بیشتر افراد تمام تلاش خود را برای انجام به موقع تکالیف و به بیانی رهایی از اهمال کاری انجام می دهند. اگر در برابر این چالش موفق باشید که احساس پیروزی به آنها دست می دهد. در صورت کوتاهی در انجام دادن تکالیف هم معمولا شخص دچار نا امیدی می شود.
همیشه کارهایتان را تا دقیقه نود به تعویق می اندازید؟ مدام وقت کم میآورید؟ در بیشتر مواقع با حسرت نظارهگر موفقیتهای اطرافیانتان هستید؟
در این صورت شما یک اهمال کار هستید. خبر خوب این که شما اولین قدم را برداشتهاید و می خواهید برای تغییر این وضعیت کاری انجام دهید.
پیشنهاد می کنم این مطلب را تا انتها بخوانید، چون قرار است به شما بگوییم، اهمال کاری یعنی چی؟ بعد با یک تست ساده می فهمیم که شما تا چه اندازه اهمال کار هستید. و در نهایت برای ترک این عادت راهکارهایی پیش پایتان میگذاریم.
در این مقاله قصد داریم تا به توضیح بیشتر در خصوص اهمال کاری بپردازیم و با روش های مقابله با آن بیشتر آشنا شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
اهمال کاری چیست؟
به بیانی ساده اهمال کاری به معنای به تعویق انداختن زمان انجام کارها است. در این خصوص بهتر است بدانید به هر تعویق انداختنی اهمال کاری گفته نمی شود، اما اگر به تعویق انداختن کارها همیشگی بوده و به یک عادت تبدیل شود به آن اهمال کاری می گویند. به طور کلی بیشتر افرادی که تمایلی به انجام کارهای به اصطلاح بی اهمیت ندارند، بیشتر با این چالش روبرو هستند.
جالب است بدانید برای اهمال کاری تعاریف علمی زیادی وجود دارد. اولین تعریف بیان شده را می توان مربوط به سقراط و ارسطو که از فلاسفه برجسته یونان هستند، دانست.
این اشخاص اهمال کاری را اینگونه تعبیر کرده اند: اهمال کاری به وضعیتی گفته می شود که در آن اشخاص برخلاف صلاح خود رفتار می کنند. مواردی که افراد می دانند در زمان مورد نظر بهتر است کارهای مفیدی انجام دهند، اما اغلب وقت خود را به انجام دادن کارهای بی فایده می گذرانند.
اهمال کاری را می توان مشابه یک نیرو دانست. نیرویی که افراد را از به موقع انجام دادن کارهای مورد نظرشان باز می دارد. برای بررسی علت بروز اهمال کاری تحقیقات روانشناسی و رفتاری انجام شده که علت بروز این رفتار را در مغز بررسی کرده اند.
اهمال کاری یعنی پشت گوش انداختن کارهای مهمی که امروز باید انجام دهید یا همان کار امروز را به فردا سپردن. اهمال کاری در واقع یک مشکل رفتاری است که باعث میشود فرد از تمام پتانسیل هایش استفاده نکند، آنطور که باید و شاید، کارآیی نداشته باشد و نتواند به اهداف کوچک و بزرگش برسد.
این افراد هیچگاه نمی توانند موفق شوند، چون به جای انجام دادن کارهای ضروری، سرگرم انجام دادن کارهایی هستند که اهمیت چندانی ندارند اما سادهتر و لذتبخشتر هستند.
این به تعویق انداختن هم به خودشان آسیب می رساند هم به اطرافیانشان. چنین افرادی همواره استرس دارند، احساس گناه می کنند، تمرکز ندارند، اعتماد به نفس ندارند، بیبرنامه هستند و بازدهی خودشان و دیگران را پایین می آورند.
در ادامه به توضیح بیشتر در خصوص این مورد می پردازیم.
طبق تحقیقات انجام شده علت اصلی بروز این رفتار را عاملی به نام ” تناقض زمانی ” می دانند. به این معنا که علارغم میل افراد به انجام دادن به موقع کارها این عامل سبب به تعویق انداختن زمان انجام آنها می شود. عامل تناقض زمانی سبب می شود تا مغز افراد پاداش لحظه ای را در مقایسه با پاداش آینده اولویت قرار دهد. در توضیح بیشتر می توان یک مثال آورد.
شرایطی را تصور کنید که شما قصد انجام دادن پروژه های کاری یا تکالیف مدرسه خود را دارید. همزمان تلویزیون برنامه مورد علاقه شما را پخش می کند.
در چنین شرایطی تناقض زمانی باعث می شود تا مغز شما پاداش لحظه ای که همان تماشای تلویزیون هست را به پاداش آینده که تمام شدن تکایف شما می باشد، ترجیح دهد. در نتیجه این فرایند فرد دچار اهمال کاری شده است.
یکی از رایج ترین سوالات مطرح شده در مورد اهمال کاری این است که آیا اهال کاری یک اختلال رفتاری محسوب می شود؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت اهمال کاری برای افراد مختلف در شرایط متفاوتی بروز می کند. به بیانی بیشتر افراد به نوعی یکبار دچار اهمال گاری شده اند.
به همین دلیل تا حدودی می توان گفت که یک رفتار طبیعی محسوب می شود. اما اگر این رفتار به صورت دائم و افراطی بروز کند می تواند جای نگرانی باشد و از آن به عنوان اختلال اهمال کاری یاد کرد.
دلایل بروز اهمال کاری
اهمال کاری به دلایل مختلفی بروز می کند که در ادامه به توضیح بیشتر در خصوص این موارد می پردازیم.
کمال طلبی: در برخی موارد افراد می خواهند کار مورد نظر خود را به بهترین شکل انجام دهند. به همین دلیلی فکر می کنند که زمان مورد نظر برای انجام دادن آن کافی نیست و انجام کار را به زمان دیگری موکول می کنند. از طرفی مشغله های زندگی رومزه ممکن است زمان مناسب برای انجام کار مورد نظر را در اختیار شما قرار ندهد و شخص دچار اهمال کاری شود.
برنامه ریزی نا منعطف: افرادی که در برنامه ریزی خود دچار افراط می شوند، ممکن است به اهمال کاری دچار شوند. این افراد برای برنامه ریزی توان خود را در نظر نگرفته و بیشتر از توان خود کارهای مختلف را در برنامه خود می گنجانند. در چنین مواردی زمان برای انجام تمام کارها نیست و شخص دچار اهمال کاری می شود. برای آشنایی بیشتر با روش اصولی برنامه ریزی مقاله ما درباره آموزش برنامه ریزی روزانه را بخوانید.
عدم توانایی کنترل: از دیگر مواردی که سبب بروز اهمال کاری می شود، می توان به ناتوانی افراد در کنترل خود مقابل لذت ها و پاداش های آنی اشاره کرد. این مورد سبب بروز مشکل در رسیدن به اهداف بلند مدت نیز می شود.
رویا پردازی: اگر بیش از حد رویا پرداز باشید و به جای انجام کارها و تکالیف در رویا به نتیجه آن فکر کنید، هم دچار اهمال کاری می شوید. رویا پردازی افراد را از واقعیت دور کرده و سبب جا ماندن شخص از واقعیت می شود.
ویژگی افراد اهمال کار
طبق تحقیقات انجام شده مشخص شده است که افراد اهمال کار در مقایسه با دیگر افراد که دچار اهمال کاری نیستند، ارزش های متفاوتی دارند. این افراد به طور معمول لذت های شخصی را به عنوان اولولیت برای خود قرار داده اند. به این معنا که بیشتر تمایل به انجام کارهایی دارند که انجام دادن آن برایشان لذت بخش است.
مهم ترین ویژگی های اشخاص اهمال کار عبارتند از: پایین بودن اعتماد به نفس، دارا بودن عزت نفس پایین، رفتارهایشان واکنشی و بدون تفکر است. از دیگر خصوصیات این افراد می توان به عصبی و رنجور بودن اشاره کرد. افراد اهمال کار تمایل زیادی به انجام کارها به صورت گروهی ندارند.
تاثیرات اهمال کاری بر زندگی افراد
از اهمال کاری می توان به عنوان یکی از موانع اصلی در مقابل موفقیت یاد کرد. تحقیقات انجام شده نشان دهنده این موضوع هستند که افراد بیشتر بابت کارهایی که در گذشته انجام نداده اند، حسرت می خورند و آنها را علت اصلی عدم موفقیت خود می دانند.
این مورد یکی از اصلی ترین تاثیرات اهمال کاری بر روی زندگی اشخاص هست. در برخی موارد موفقیت به انسان نزدیک است اما اهمال کاری سبب می شود تا موقعیت پیش رو را از دست بدهید.
تفاوت اهمال کاری و تنبلی
برخی اهمال کاری را معادل با تنبلی می دانند. در این خصوص بهتر است بدانید که اهمال کاری با تنبلی کاملا متفاوت است. اهمال کاری سبب به تعویق انداختن زمان انجام کارها می شود و به این ترتیب فرد انجام دادن کارها را به لحظه آخر موکول می کنند. هکانگونه که مشخص هست افراد اهمال کار انجام دادن کارها را به زمان بعدتری می اندازند، با این وجود انجام دادن کار مورد نظر برای آنها مهم است.
در صورتی که شخص تنبل اصلا کاری انجام نمی دهد. از دیگر موارد تفاوت بین اهمال کاری و تنبلی می¬توان به این مورد اشاره کرد که شخص اهمال کار در صورت انجام ندادن کار مورد نظر احساس بدی پیدا می کند، در صورتی که شخص تنبل با انجام ندادن کار مشکلی ندارد.
راهکارهایی برای جلوگیری از اهمال کاری
برای افرادی که دچار اهمال کاری هستند، خبر خوب این است که اهمال کاری هم مانند دیگر ویژگی های بد قابل ترک کردن است. فرد با توجه به نکاتی می تواند به این خصلت بد غلبه کند. در ابتدا لازم است از وجود این خصلت مطمئن شده و سپس تکنیک های موجود برای حل آن را اجرایی کنید. در ادامه به توضیح بیشتر در خصوص راهکارهای جلوگیری از اهمال کاری می پردازیم. با ما همراه باشید.
پاداش: یکی از راهکارهای خوب برای مقابله با اهمال کاری در نظر گرفتن پاداش های آنی برای انجام دادن کارهای مورد نظر است. راهی پیدا کنید تا مزایای انجام به موقع کارها را زودتر احساس کنید. این امر موجب می شود تا به نوعی برای انجام دادن کارهای مورد نظر ترغیب شوید. با توجه به علایق خود می توانید پاداش های متفاوتی را در نظر بگیرید.
عواقب اهمال کاری را آنی کنید: اهمال کاری به هر صورتی که باشد برای اشخاص عواقبی را به دنبال دارد. راهی برای آنی کردن عواقب اهمال کاری پیدا کنید. آنی کردن این عواقب خود به نوعی سبب ترغیب به انجام دادن کار موردنظر می شود.
اهداف کوتاه مدت: اهداف کلی خود را به چند خرده هدف تبدیل کنید. انجام اهداف کوچک آسان تر است و به زمان کمتری نیاز خواهد داشت. در نتیجه این نکته خود سبب کاهش احتمال بروز اهمال کاری میشود.
برنامه ریزی صحیح: همانگونه که اشاره شد یکی از دلایل اصلی بروز اهمال کاری برنامه ریزی سنگین است. با برنامه ریزی صحیح و در نظر گرفتن زمان مناسب برای انجام هر کاری می توانید از اهمال کاری جلوگیری کنید.
تبدیل کردن وظایف به عادت: کارهای مورد نظر خود را به عادت تبدیل کنید. در این صورت انجام دادن آنها برای شما آسان تر خواهد شد و کمتر گرفتار اهمال کاری می شوید.
به منظور جلوگیری از بروز اهمال کاری می توانید کارهای دیگری نیز انجام دهید از جمله اینکه بهتر است عوامل مزاحمی که سبب اهمال کاری شما می شود را شناسایی و از میان بردارید. به عنوان مثال اگر یک بازی رایانه ای سبب اهمال کاری شما می شود، حذف کردن آن بهترین راه است.
مدت زمان لازم برای ترک اهمال کاری
اهمال کاری از جمله چالش هایی است که ترک کردن آن کار آسانی محسوب نمی شود، اما کار غیر ممکنی هم نیست. با استفاده از تکنیک های گفته شده در این مقاله و تلاش می توانید از چنگال اهمال کاری رهایی پیدا کنید.
زمان بر بودن ترک اهمال کاری بستگی به میزان تمرین و تلاش شخص دارد. با تلاش بیشتر می توانید در زمان کمتری اهمال کاری در انجام کارها را ترک کنید.
پرسشنامه اهمال کاری
- همیشه کارهایم را با تأخیر انجام میدهم.
- کاری را شروع کردن، برایم سخت است.
- زمان زیادی را در رسانههای اجتماعی تلف میکنم.
- کلی کار نیمهتمام دارم.
- یک لیست از کارهای انجام نشده دارم ولی انگار این لیست روز به روز بیشتر میشود.
- تصمیمگیری برایم سخت است.
- برای اجرا کردن تصمیم هایم همیشه تعلل میکنم.
- همیشه دارم کارهایی را انجام میدهم که باید چند روز پیش تمام میشدند.
- این جملات برای من تکه کلام شده اند: از شنبه شروع می کنم، فردا انجامش می دهم، سر فرصت دربارهاش تصمیم می گیرم.
- همیشه وقت کم می آورم.
- به ندرت پیش می آید که کاری را به موقع انجام دهم.
- تا به حال چند بار پیش آمده که به خاطر دیر انجام شدن کارها از لحاظ مالی ضرر کردم.
اگر امتیازی که به خود داده اید بیشتر از 60 است، شما یک اهمال کار هستید. هر چه امتیاز شما به 120 نزدیکتر باشد، درجه اهمال کاریتان بیشتر است. در این صورت باید فکری به حال این اهمالکاری بکنید.
راهکارهایی برای مبارزه با اهمال کاری و عدم اقدام
1. علتش را پیدا کن
وقتی بدانید چرا کارها را به تعویق میاندازید، غلبه کردن بر اهمال کاری برایتان سادهتر خواهد بود. رایج ترین علل اهمال کاری عبارتند از؛
- بیانگیزه بودن
- کمبود اعتماد به نفس
- ترس از شکست
- کمال گرایی
- بی انرژی بودن
- نداشتن عزت نفس
- تمرکز نداشتن
حال از خودتان بپرسید برای غلبه کردن بر این موانع چه گزینهای دارید؟
2. انقدر تمرین کن تا به انضباط شخصی برسی
یکی از راههای غلبه بر اهمال کاری رسیدن به انضباط شخصی است. کتابهای بسیاری در این زمینه نوشته شدهاند که کارتان را سادهتر خواهند کرد.
- معجزه انضباط شخصی نوشته برایان تریسی
- باشگاه 5 صبحی ها نوشته رابین شارما
- بهترین سال زندگی تو نوشته دارن هاردی
3. برای خودت ریزهدف مشخص کن.
انجام دادن کارهای بزرگ برای اهمال کاران دشوار است. بهترین راه این است که اهدافتان را به ریز هدف و کارهایتان را به ریزکار تبدیل کنید. به سرانجام رساندن ریزهدفها سادهتر است، انگیزه شما را بیشتر میکند، به شما اعتماد به نفس میدهد و بهترین راه برای مبارزه با کمال گرایی و عدم قطعیت ناشی از اهمال كاري است.
4. قدرت عادت را باور داشته باشید.
کاری کنید که وظایفتان تبدیل به عادت شوند، عادات خوب را جایگزین عادات بد کنید. کتاب قدرت عادت نوشته چارلز داهیگ به شما کمک میکند تا با مسیرهای شکلگیری عادت آشنا شوید و برای رسیدن به اهدافتان ریزهدف مشخص کنید.
5. برنامه ریزی کنید.
برای روز خود برنامه ریزی کنید، نه آنقدر برنامه کاریتان را سنگین کنید که نتوانید از عهده همه کارهایتان برآیید نه آنقدر به خودتان ساده بگیرید که به اهمال کاریتان دامن بزند!
6. از معجزه قانون 2 دقیقه غافل نشوید.
در نهایت توصیه میکنیم هر گاه خواستید کارهایتان را به تعویق بیندازید، قانون دو دقیقه را پیاده کنید:
- اگر کاری که میخواهید انجام دهید، زمان کمی از شما میگیرد؛ بدون آنکه از قبل فکر یا برنامهریزی کنید، دو دقیقه زمان بگذارید و آن کار را انجام دهید. البته منظورمان این نیست که تایمر روشن کنید و رأس دو دقیقه کار را به پایان برسانید، منظور این است که بی معطلی کار را شروع کنید و به اتمام برسانید.
- اگر کاری که میخواهید انجام دهید، زمان زیادی از شما میگیرد؛ 2 دقیقه (یا بیشتر) زمان بگذارید و بخشی از آن را انجام دهید. مثلاً استخدام کردن نیروی جدید میتواند زمان زیادی از شما بگیرد، اما به جای آنکه این کار را به روز دیگری موکول کنید، همین الان دو دقیقه زمان بگذارید، یک متن استخدام بنویسید و آن را در سایتهای کاریابی منتشر کنید.
افراد موفق اهل اقدام هستند، پس اگر میخواهید به موفقیت برسید و اهدافتان را به واقعیت تبدیل کنید، اول از همه باید بپذیرید که اهمال کار هستید. ریشه این اهمال کاری را کشف کنید، برای مقابله با اهمال کاری اقدام کنید و تمرین کنید تا وظایفتان را به شکلی برنامهریزی شده و روتین انجام دهید.